Yumuşak kek, herkesin severek tüketeceği bir tatlıdır. Özellikle dişleriyle ilgili sorun yaşayan kişiler için ideal bir alternatiftir. Adından da anlaşılacağı üzere, diğer keklere oranla daha yumuşak bir dokuya sahiptir. Davetlerinizde veya özel yemek programlarınızda yumuşak kek için özel bir yer ayırmak iyi bir fikir olabilir. Konuklarınız bir dilim aldıktan sonra, ikinci dilimlerini ısrarla isteyecekleri bu kek ile günün gözdesi olabilirsiniz.
Yumuşak Kekin Püf Noktaları
- Kekin içerisinde kullanacağınız sıvı malzemelerin mutlaka oda sıcaklığında olması gerekir. Aksi halde kek kabarmaz ve fırından sönük çıkar.
- Süt, yoğurt ve yumurtanın kek yapımına başlamadan en az bir saat önce buzdolabından çıkarılıp dinlendirilmesi gerekir.
- Kekin hazırlığına başlamadan önce kullanacağınız tüm malzemeleri el altında bulundurmalısınız.
- Fırın kabını kek hazır olana kadar yağlayıp unlamalı ve bu şekilde bekletmelisiniz.
- Yumuşak kek fırına gönderilmeden önce fırının ayarını 10-15 dakika önce açarak en az 175 dereceye ayarlayıp ısıtmalısınız.
- Yumurtaları krema kıvamına gelene kadar iyice çırpmalısınız. Köpük haline gelmesi için uzun süreli çırpmanız önemlidir.
- Yumurtaların kekin içerisinde kokmaması için uzun süreli çırpmanız gerekir. Aksi halde pişerken ve yerken yumurta kokusunu hissedebilirsiniz.
- Kekin içerisine birkaç damla portakal veya limon suyu yahut kabuklarının rendesini ilave ederseniz aroması iştahınızı açacaktır.
- Eğer kekinizin içerisinde yoğurt kullanırsanız kekiniz biraz sert, süt kullanırsanız ise daha yumuşak, tıpkı sünger kıvamında olacaktır.
- Yumuşak kekinizi fırında pişirirken mutlaka telin alt gözüne tepsiyi yerleştirin. Üst kısmına yerleştirirseniz altı pişmeden üzeri yanabilir.
- Yumuşak kekiniz pişer pişmez fırından almayınız. Biraz fırının kapağını açın ve kekin ılımasını bu şekilde gerçekleştirin. Daha sonra keki fırından alın. Bu, kekin daha yumuşak olması ve içini çekmesi için önemli bir ayrıntıdır.
Yumuşak Kek Tarifi İçin Gerekli Malzemeler
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 1 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
- 2 yemek kaşığı limon suyu
- 2,5 su bardağı elenmiş buğday unu
Yumuşak Kek Nasıl Yapılır?
Kekin yapımına başlamadan önce unlu malzemeleri bir karıştırma kabına alıp karıştırarak hazır hale getirin. Ardından yumurta ile 1 su bardağı toz şekeri krema kıvamına gelene dek çırpın. Devamında içerisine diğer sıvı malzemeleri ekleyin ve metal bir çırpıcı ile 3 dakika boyunca itinalı bir şekilde çırpın.
Sıvı malzemelerin ardından önceden hazırladığınız unlu karışımı kek malzemelerinin olduğu kabın içerisine ekleyin ve çırpın. Tüm kek malzemesini yaklaşık 4 dakika kadar çırptıktan sonra yağladığınız kek kalıbının içerisine dökün ve önceden ısıttığınız fırına gönderin. 30-35 dakika kadar yumuşak keki fırında pişirin ve piştikten sonra fırının içerisinde 10-15 dakika kadar fırının kapağı açık kalacak şekilde bekletin. Daha sonra keki fırından alın ve isteğe göre ılık veya soğuk olarak dilimleyip servis tabaklarına alın.
Afiyet olsun. |