Kek Kaç Derecede Pişer?
Kek yapımında en önemli unsurlardan biri, pişirme derecesidir. Her kek tarifi aynı derecede pişirilmez. Mutlaka tariflerde belirtilen pişirme derecesine uyulmalıdır. Ancak genel olarak ideal kek pişirme derecesi 180 derecedir. Fakat 150-160 derecede pişmesi gereken kek tarifleri olduğu gibi, 190-200 derecede pişmesi gereken tarifler de vardır. Aynı zamanda kekin güzel pişmesi ve içini tam çekmesi için fırının üst tarafında değil, orta tarafında pişirilmelidir. Bu sayede hazırlanan kekin her tarafı eşit şekilde pişecektir.
Fırın Isısının Önemi
Kekin güzel pişmesi ve güzel kabarması için ilk önce tarifte yer verilen fırın ısısına alınmalıdır. Keki fırından almadan önce ısı düşürülerek kekin içinin daha fazla çekmesi sağlanmalıdır. Ayrıca hazırlanan kek hamuru mutlaka önceden ısıtılmış fırında pişirilmelidir. Kek hamuru kalıba döküldükten sonra hemen fırına sürülmemelidir. Hamurun 2-3 dakika kadar kalıba yayılması beklenmelidir. Bu sayede kekin her yeri eşit miktarda kabaracak ve kızaracaktır.
Malzemelerin Etkisi
Kekin pişme süresi, kekin içine koyulan malzemelere bağlı olarak farklılık gösterir. Örneğin, kuru meyveler dahil edilerek hazırlanan kekler fırında daha uzun zaman tutulmalıdır. Ayrıca kuru meyveli kekin daha güzel pişmesi ve kabarması için keke dahil edilecek unlar hamura katılmadan önce mutlaka ayrı bir kasede una bulanmalıdır. Hazırlanan kek tarifinden çok başarılı ve harika bir sonuç alabilmek için pişme derecesi haricinde, kullanılan malzemelerin kalitesi de çok önemli rol oynar. Kuru malzemelerin homojen bir şekilde karıştırılması ile hazırlanan kekten daha verimli sonuçlar alınacaktır. Kuru malzemeleri elenerek keke dahil edilirse çok daha lezzetli bir kek hazırlayabilirsiniz.
Fırın Kapak Kontrolü
Güzel bir kek için bir başka ayrıntı, kek tarife uygun fırın derecesine yerleştirildikten sonra ilk 20-25 dakikalık pişme süresinde fırının asla kapağı açılmamalıdır. Aksi halde kabaran kek sönebilir. Kek piştikten sonra soğuması için fırın kapatılarak kek fırının ızgarasına yerleştirilir ve ızgarada soğumaya bırakılırsa daha güzel olacaktır. Fırından alınan kek çok fazla kalıpta bekletilirse alt tarafı ıslanır. Bu nedenle kek ilk sıcaklığını atar atmaz kalıptan çıkarılmalıdır.
Sonuç
Kek yapımında dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri, pişirme derecesidir. Tariflerde belirtilen derecelere uyulması, malzemelerin doğru şekilde kullanılması ve fırın kapağının kontrollü bir şekilde açılması, kekin mükemmel bir şekilde pişmesini sağlar. Bu basit ama etkili ipuçları ile her seferinde harika kekler yapabilirsiniz.
|