Trileçe, menşei arnavutluklara ait olduğu iddia edilir. Aslın da Meksika da Tres Leches ismi ile bilinen bu balkan tatlısı 1950'lerin ortasından beri bilinip yapılan bir tatlıdır. Güzel yurdumuz olan Türkiye'de ise 2013 yılında tanınarak yaygınlaşmaya başlamış ve 2014 yılında artık pek çok pastanemizin menüsünde yer almıştır.
Trileçe Kelime Manası
Üç sütle yapılan bir tatlı olduğu için üç sütlü anlamına gelen Trileçe adı verilmiştir. Manda, keçi ve inek sütü birlikte kullanıldığı için bu ismin verildiği iddia edilir. Oldukça hafif bir tatlıdır. Ülkemizde sütle kekin birleşmesinde oldukça hafifleşen keke parlaklık veren ve albenisini arttiran karamel sosu, üzerine eklenerek servise sunulur. Aslında tiramisu familyasından bir tatlı çeşidi olduğu düşünülebilir. Türk mutfağından revayiye benzetilir. Yalnız bu tatlının şerbet yoğunluğu sütle azaltılmış ve yumuşak bir başka tat meydana çıkmıştır.
Şimdi Türk mutfağımız da yeni olup hala denemeyenler için trileçe tarifimi vereyim. Şimdiden kolay gelsin.
Trileçe İçin Malzemeleri
- 4 adet yumurta
- 1 su bardağı un
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
Trileçe; Sosu için
- 200 ml (1 paket) krema
- 5 su bardağı süt
- 4 yemek kaşığı şeker
Trileçe; Karamel için
- 2 su bardağı sıcak su
- 1 su bardağı şeker
- 1 paket vanilya
Trileçe Nasıl Yapılır?
İlk olarak yumurtaların sarısı ile beyazını ayıralım. Ardından yarım su bardağı şeker ile sarısı çırpalım ve diğer yarım su bardağı şeker ile de beyazı çırpalım.
Derince bir karıştırma kabına iki karışım da dökelim. Bir tarafta süzgeç ile eleyip, harmanladığımız un, kabartma tozu ve vanilyayı ilave ederek aynı yönde çevirerek, yavaşça köpüğü sönmeden karıştıralım. Önceden ısıtılmış fırında 160 derecede yaklaşık 40 – 50 dakika kadar pişirelim. Kekimiz piştikten sonra soğuması için bekletelim.
Artık kekimiz soğuduktan sonra dökeceğimiz kremayı daha kolay ve her yerine daha rahat çekmesi için kürdan ile delikler açalım ve dilimleyerek keselim.
Başka bir tencerede süt, şeker ve kremayı karıştırarak kaynatalım ve soğuması için bunu da bekletelim. Soğuduktan sonra kekin üzerine dökelim ve yayalım. Oranlar tamamen damak zevkinize kalmıştır. İster şekeri, isterseniz de süt oranını fazla tutabilirsiniz.
Şekeri, kalın yüzeyli bir tavaya alalım ve erimesi için tavayı ara sıra sağa sola sallayalım. Şekerimiz erimeye başlayınca bir tahta kaşık yardımı ile karıştırarak bütün şekerin erimesini sağlayalım. Şekerimiz kehribar rengine döndüğünde sıcak su döküp kıvamına ulaşıncaya kadar iyice pişirelim. Kullanmadan önce vanilyayı ilave ederek karıştıralım. En son olarak hazırladığımız karameli, şerbetini dökmüş olduğumuz kekin üzerine güzelce dökelim ve bu sayede görselliğinede katkıda bulunalım. Trileçe hazır.
NOT: bu tarifimizde küçük boy borcam kullanmanız daha iyi olacaktır.
Afiyet olsun.