Pekmezli Kek Pekmezli kek, pekmezin muhteşem faydalarından yararlanarak kolaylıkla hazırlanan bir kek çeşididir. Pekmez, eski tarihlerden beri bilinen ve yararlı karışımlardan elde edilen bir besindir. Pekmezin sağlık üzerindeki olumlu etkileri son zamanlarda daha fazla gündeme gelmiştir. Pekmez, güçlü bir antioksidan olup kansızlık ve demir eksikliği gibi sağlık sorunlarına iyi gelmektedir. Pekmez çeşitleri arasında Hurma Pekmezi, Dut Pekmezi, Üzüm Pekmezi, Keçi Boynuzu (Harnup) Pekmezi ve Andız Pekmezi bulunmaktadır. Bu pekmezler, çeşitli aşamalardan geçerek üretilmekte ve aktarlarda, eczanelerde kolayca bulunabilmektedir. Özellikle bebeklerin ve çocukların sağlığı ve gelişiminde pekmezin tüketilmesi doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir. Hurma Pekmezi Hurma pekmezi, başta kanser olmak üzere, bronşit, soğuk algınlığı, kalp ve damar hastalıkları tedavisinde destekleyici olarak kullanılmaktadır. Üzüm Pekmezi Üzüm pekmezi, mide, bağırsak ve böbrekleri kuvvetlendirici özelliği ile bilinmektedir. Ayrıca iştah açıcıdır ve vücuttaki kan miktarını artırarak kan dolaşımını hızlandırır, damar sertliğine iyi gelir. Dut Pekmezi Dut pekmezi, soğuk algınlığına karşı vücut direncini artırma özelliğine sahiptir. Ayrıca çocukların zeka gelişiminde ve büyümesinde etkilidir. Dut pekmezi ile gargara yapıldığında ağız ve boğaz hastalıklarına iyi gelir. Keçi Boynuzu (Harnup) Pekmezi Keçi boynuzu pekmezi, tadının ağır olmasına rağmen kansızlığa en iyi gelen pekmez çeşididir. Dişleri besleyen ve kemikleri güçlendiren yapısıyla bilinir. Aynı zamanda cinsel gücü artırıcı özelliği de bulunmaktadır. Akciğer rahatsızlıklarına karşı destekleyici olarak kullanılabilir. Andız Pekmezi Andız pekmezi, andız ağacının meyvesinden elde edilir ve halk arasında çok yaygın olarak bilinmemektedir. Bütün pekmez çeşitlerinde olduğu gibi kan yapıcı özelliği vardır. Bronşit, öksürük, sarılık ve karaciğer hastalıklarına iyi gelir. Pekmezin faydalarından yararlanarak hazırlanan Pekmezli Kek, malzemelerini kolayca temin edebileceğiniz, hem lezzetli hem de sağlıklı bir tarif olarak karşımıza çıkar. Aniden gelen misafirlerinize kolayca hazırlayabileceğiniz bu kek tarifini rahatlıkla uygulayabilirsiniz. Ancak şeker ve diyabet hastalarının dikkatle tüketmesi gerektiği tavsiye edilmektedir. Pekmezli Kek'in Malzemeleri (10-12 Kişilik)
Pekmezli Kek Nasıl Yapılır? Derin bir karıştırma kabında mikser yardımıyla yumurta ve pekmezi iyice çırpın. Süzgeçteki meyve karışımını, elekle eleyerek una ve diğer malzemelere ekleyin. Karışıma en son kabartma tozu ve limon suyunu ekleyin. Bu esnada kekiniz iyice kabaracaktır. Yağladığınız kek kalıbına karışımın önce yarısını dökün. Diğer yarısına kakao ekleyerek, unlanmış meyve karışımını da ilave edin. Kaşık yardımıyla karıştırmaya devam edin. Önceden ısıtılmış fırında 175 derecede 30-35 dakika pişirin. İlk 20 dakika fırının kapağını açmayın. Daha sonra çatal batırarak, malzeme çatalda kalmadığında kek pişmiş demektir. Çıkardıktan sonra üzerine temiz bir havlu örterek soğuduktan sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun. |
Rasih
24 Temmuz 2024 ÇarşambaPekmezli keki denedikten sonra kan yapıcı özelliği sayesinde daha enerjik hissettim. Siz de fark ettiniz mi?
Cevap yazAdmin
24 Temmuz 2024 ÇarşambaRasih, pekmezli kek gerçekten harika bir enerji kaynağıdır. İçeriğindeki pekmez sayesinde demir açısından zengin olup, kan yapıcı özelliğiyle bilinir. Bu da doğal olarak enerjinizi artırabilir. Ben de denediğimde benzer bir etki hissettim. Özellikle yoğun ve yorucu günlerde pekmezli kek iyi bir tercih olabilir. Afiyet olsun!