Kabaran Kek Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Kabaran Kek Tarifi ve Malzemeleri

Kabaran kek tarifi, kek yapmanın kolaylığı yanı sıra kabarık olmasına dikkat eden hanımlar için bir kurtarıcı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Aniden gelen misafirler için pişmesindeki kolaylığı ve evdeki malzemelerle çabucak ortaya çıkarılacak bir kek olduğundan çoğunlukla tercih edilmektedir. Ancak bu kadar kolay ve çabuk pişmesinin yanı sıra, görsel sunum olarak kabarık şekilde servis edilmesi için de bazı püf noktaları bulunmaktadır. Siz de kekinizin tam istediğiniz ölçüde kabarık olmasını istiyorsanız püf noktalarına dikkat ederek pişirebilirsiniz.

Kekin Kabarık Olması İçin Püf Noktalarını Şu Şekilde Sıralayabiliriz
  • Kek hamuru fazla bekletilmeye gelmediği için, kekinizi pişirmeden önce kek kalıbınızı hazırlamanız gerekmektedir. Margarinle etrafını yağladığınız kek kalıbına 1 yemek kaşığı un serperek, kalıbın tüm etrafını sarmasını sağlamak için peçeteyle veya el yordamıyla yayın. Margarin kullanılmasının sebebi ise; kek fırında pişerken kabardığı zaman kalıbın kenarlarına tutulması içindir.
  • Kek yaparken kullanacağınız malzemelerin buzdolabındaysa önceden çıkararak oda sıcaklığı seviyesine erişmesini sağlayın. Özellikle yumurta, süt, kabartma tozu, yoğurt soğuk olmamalıdır.
  • Kek malzemeleri içinde tariflerin hemen hemen hepsinde süt ve şeker mutlaka bulunur. Karışımı oluşturmaya başlamadan önce bu iki malzemeyi öncelikli olarak koymalı ve krema kıvamına gelinceye kadar iyice çırpmalısınız. Şekerin iyice eriyerek, yumurta ile tamamen özdeşleşmesi gerekmektedir. Kabaran güzel bir kekin ilk yöntemi budur.
  • Yumurta ve şeker iyice çırpıldıktan sonra kekin hangi türü yapacağınıza bağlı olarak ilk önce sıvı malzemeler eklenir. Pandispanya gibi sünger bir kek yapacaksanız; yoğurt koymalısınız. Islak tarzda kek yapacaksanız; süt koymalısınız. Kakaonun kek malzemelerine eklendiği sırada mutlaka süt koymalısınız. Böylece tadı çikolata gibi olur.
  • Kuru malzemelerden un, kabartma tozu ve vanilya mutlaka elekte elenerek karışıma konmalıdır. Zira bu malzemeler havalandıkları takdirde kekin daha da kabarık olmasını sağlayacaktır.
  • Kek malzemesinin içine konacak olan diğer kuru ve katı malzemeler (Kakao, meyve vs.) un konmadan önce eklenmelidir.
  • Kekin katılaşmasında en büyük faktör unun eklenmesi olduğundan, unu koyarken mutlaka elinizdeki ölçü miktarına göre azar azar koymalısınız. Böylece birden koymadığınız un topaklanmayacak, yavaş yavaş karıştırdığınız için karışımla homojen olacaktır.
  • Unu elekten geçirdikten ve malzemeye ekledikten sonra meyve ve yemişleri en son koymalısınız. Zira bunları önce eklemeniz karışımı hazırlarken unun, topaklanmasına neden olacaktır.
  • Özellikle kekinizde kuru üzüm kullanacaksanız, yıkayıp unladıktan sonra eklemeniz dibe çökmesini önleyecektir.
  • Bitter çikolata ekleyecekseniz yine karışıma en son eklemeniz gerekmektedir.
  • Kek malzemeleri tamamen karıştırılıp hazırlandıktan sonra o anda kalıba koymanız gerekmektedir ve fırına vermeden önce tezgâha 3 kere kalıbı vurmanız, içindeki hava kabarcıklarının giderilmesinde etkili olacaktır.
  • Kekin tam pişme ısısı 180 derecedir. Fırına verdiğiniz anda ilk 20 dakika fırını açmamanız kekin sönmemesini sağlayacaktır. 20 dakikadan sonra ara ara istediğiniz yanıklıkta olunca temiz çatal ile batırıp pişip pişmediğini anlayabilirsiniz. Çatala malzeme bulaşmıyorsa kek pişmiş demektir.
  • Kek piştikten sonra fırın kapağını yarım açık kalacak şekilde keki fırının içinde 10-15 dakika kadar bırakmanız gerekmektedir. Bu süreden sonra kek ılıyıncaya kadar da dışarda bekletip ters çevirdiğiniz kek parçalanmadan kalıptan kolayca çıkacaktır.
  • En son olarak keki ılıyınca dilimlerseniz pürüzsüz bir görünümle servis edebilirsiniz. Sıcakken dilimlediğiniz vakit kek parçalanacaktır.
Bu püf noktalarına dikkat ederek pişirdiğiniz kekler kabarık olacak ve gelen misafirlerinize hazır alınmış görünümü verecektir.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kabarık Kek Tarifi ve Malzemeleri

Kabarık Kek Tarifi ve Malzemeleri

İrmikli Kek Tarifi ve Malzemeleri

İrmikli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Kalburabastı Tarifi ve Malzemeleri

Kalburabastı Tarifi ve Malzemeleri

Çaylı Islak Kek Tarifi ve Malzemeleri

Çaylı Islak Kek Tarifi ve Malzemeleri

Elmalı Dilimli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Elmalı Dilimli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Meyveli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Meyveli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bademli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Bademli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Jöleli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Jöleli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Taze Kayısılı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Taze Kayısılı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Kalıpta Kek Tarifi ve Malzemeleri

Kalıpta Kek Tarifi ve Malzemeleri

Baton Kek Tarifi ve Malzemeleri

Baton Kek Tarifi ve Malzemeleri

Yaş Pasta Keki Tarifi ve Malzemeleri

Yaş Pasta Keki Tarifi ve Malzemeleri

Kabaran Kek Tarifi ve Malzemeleri

Kabaran Kek Tarifi ve Malzemeleri

Ebruli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Ebruli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Gazozlu Kek Tarifi ve Malzemeleri

Gazozlu Kek Tarifi ve Malzemeleri

Bitter Çikolatalı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Bitter Çikolatalı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Sütsüz Kek Tarifleri

Kolay Sütsüz Kek Tarifleri

Bayat Kek Nasıl Değerlendirilir

Bayat Kek Nasıl Değerlendirilir

Kayısılı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Kayısılı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Normal Kek Tarifi ve Malzemeleri

Normal Kek Tarifi ve Malzemeleri

Mikrodalgada Kek Tarifi ve Malzemeleri

Mikrodalgada Kek Tarifi ve Malzemeleri

Tarçınlı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Tarçınlı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Dikdörtgen Kalıpta Kek Tarifi ve Malzemeleri

Dikdörtgen Kalıpta Kek Tarifi ve Malzemeleri

Pankek Tarifi ve Malzemeleri

Pankek Tarifi ve Malzemeleri

Cup Kek Tarifi ve Malzemeleri

Cup Kek Tarifi ve Malzemeleri

Reçelli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Reçelli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Çiz Kek Tarifi ve Malzemeleri

Çiz Kek Tarifi ve Malzemeleri

Tiramisu Tarifi ve Malzemeleri

Tiramisu Tarifi ve Malzemeleri

Sufle Kek Tarifi ve Malzemeleri

Sufle Kek Tarifi ve Malzemeleri

Pekmezli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Pekmezli Kek Tarifi ve Malzemeleri