Krem Şantili Kek, misafir sofraları için kolay ve lezzetli bir seçenektir. Günün her saatinde atıştırmalık olarak tüketilebilir. Çay saatleri için çok lezzetli ve doyurucudur. Kan şekeri düşenler için yararlı bir atıştırmalıktır. Yapılışı kolay ve pratiktir. Yemeklerden sonra tatlı olarak da tüketilebilir. Ağzı kapalı bir kap kullanılırsa buzdolabında yaklaşık olarak 4 gün boyunca muhafaza edilebilir.
Kremşantili Kekin Besin Değeri:
Protein (g) : 4.38
Karbonhidrat (g) : 58.21
Yağ (g) : 4.38
Sodyum (mg) : 117.15
Kolesterol (mg) : 86.12
Potasyum (mg) : 96.89
Kalsiyum (mg) : 33.98
Vitamin C : 0.17
Vitamin A : 62.64
Demir : 1.00
Malzeme Listesi:
- 4 Adet Yumurta
- 1 Su Bardağı Sıvı Yağ
- 1 Su Bardağı Süt
- 1 Su Bardağı Toz Şeker
- 3 Yemek Kaşığı Kakao
- 7 Yemek Kaşığı Un
- 1 Paket Vanilya
- 2 Paket Kabartma Tozu
Üzeri İçin:
- 1 Su Bardağı Soğuk Süt
- 2 Paket Kremşanti
Hazırlanışı:
Derin bir çırpma kabına yumurtalar kırılır ve toz şeker ilave edilir. Yumurtalar ile toz şeker, bir mikser ile yaklaşık 6 dakika önce düşük devirde sonra yüksek devirde çırpılır. Karışımın içerisindeki şeker iyice eriyene kadar bu işlem sürdürülür. Çırpma kabının içerisine sıvı yağ ve süt ilave edilir ve çırpma işlemi bu esnada devam eder. Ayrı bir kabın içerisine vanilya, kabartma tozu, un ve kakao bir süzgeç yardımı ile elenir. Elenme esnasında iyice karışmış olan kuru malzemelerin tamamı çırpma kabına ilave edilir. Malzemelerin tamamı 5 dakika çırpılır. Fırın 180 dereceye ayarlanır ve 10 dakika ısıtılır. Fırın kabının alt kısmına, kekin yapışmaması için yağlı kâğıt serilir. Fırın kabının içerisine kek hamuru bir yemek kaşığı ile iyice yayılır. Bu işlemin tamamlanmasından sonra kek hamuru ısınmış olan fırına koyulur. Yaklaşık 45 dakika kek pişirilir. Pişirilme esnasında fırının kapağı açılmamalıdır. Açılması halinde kabarmakta olan kek geri sönecektir. Kekin pişmiş olduğunu anlamak için kurdan ile keke delik açılır. Keke batırılan kürdanın uç kısmı hamurlu değil de kuru çıkarsa kek pişmiş demektir.
Pişmiş olan kek fırın tepsisinin içerisinden çıkarılmadan 40 dakika kadar, oda sıcaklığında dinlendirilir. Dinlenme esnasında soğumuş olan kekin kremşantisi hazırlanır. Derin bir çırpma kabının içerisine süt ve toz kremşanti eklenir. Mikser ile süt ve kremşanti 10 dakika çırpılır. Kremşantinin kıvamını anlamak için çırpma kabı ters tutulur. Eğer kremşanti kabın içerisinde dökülmeden duruyorsa kıvamı olmuş demektir.
Soğumuş olan kekin üzerine bir spatula ile kremşanti iyice yayılır. İstenirse kek ikiye bölünüp, arasına ve üst kısmına kremşanti sürülür. Kremşantili kekin servisine geçmeden önce üzeri dekor amaçlı süslenebilir. Süsleme esnasında bitter çikolata rendesi kullanılabilir. Bonbon şekerleri ile süsleme yapılabilir. Süslemesi tamamlanmış olan kek, servis için dilimlenir.
Afiyet olsun