Tiriliçe Tatlısı Tiriliçe tatlısı, sütlü tatlılar arasında en hafif ve lezzetli olanlardan biridir. Balkan mutfağından Türk mutfağına kadar uzanan bu eşsiz lezzet, zahmetli gibi görünse de aslında oldukça basit bir yapılışa sahiptir. Birkaç püf noktasına dikkat edildiğinde, pastaneden alınmış kadar lezzetli bir sonuç elde edilebilir. Hafif bir tatlı olması sebebiyle özellikle Ramazan ve yaz aylarında tercih edilir. Tiriliçe Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler Kek İçin
Sütlü Sos İçin
Karamel Sosu İçin
Tiriliçe Tatlısı Nasıl Yapılır? Kekin yapımı için yumurta ve toz şekeri bir kapta renkleri açılana kadar mikser yardımıyla karıştırın. Sıvı yağı karışıma yavaş yavaş ekleyin. Ardından sırasıyla un, vanilya ve kabartma tozunu ilave ederek karıştırmaya devam edin. Elde edilen karışımı dikdörtgen bir borcama dökün ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına koyun. Ayrı bir kapta, kekin üzerine dökülecek sütlü karışımı hazırlayın ve buzdolabında kek pişinceye kadar dinlendirin. Kek fırından çıktıktan sonra ılınması için bekleyin. Soğuyan kekin üzerine kürdan yardımıyla ufak delikler açın ve dilimleyin. Buzdolabından çıkardığınız sütlü sosu kekin üzerine dökün ve sosu iyice çekmesi için tekrar buzdolabına koyun. Karamel Sosun Hazırlanışı Servis yapmadan önce, karamel sos için bir teflon tavada şekeri karamelize olana kadar karıştırın ve tereyağını ekleyin. Bu esnada karamel sertleşebilir, endişelenmeyin; karıştırmaya devam ederek eritin. Karamel sos kıvamını aldığında ocaktan alın ve kekin üzerine eşit miktarda dökün. Son Dokunuşlar Tiriliçe tatlınız artık hazır. Soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapabilirsiniz. Afiyet Olsun. |