Islak Kek Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Islak Kek Tarifi ve Malzemeleri

Islak kek, tabiri kekin genellikle çikolata sosuyla buluşturulması sonucunda ortaya çıkar. Kekin üstüne dökülen soslar çeşitlilik gösterebilir. Ancak ıslak kek dendiği zaman herkesin aklına ilk gelen çikolata sosudur. Bu tarif hem kek zevkinizi hem de pasta zevkinizi almanızı sağlar. Fakat kekin kıvamını tam olarak yakalamanız şarttır. Bu nedenle ıslak kek yapacaklar bazı detaylara dikkat etmelidir. Bunlara uyarsanız pişireceğiniz ıslak kekin talipleri çok olur.

Islak kek yaparken dikkat edilmesi gerekenler
  • Diğer kekler gibi kullanacağınız malzemeler oda sıcaklığında olmalı. Eğer buna dikkat etmezseniz kek istediğiniz gibi kabarmaz. Kullanacağınız malzemeleri buzdolabından 1-2 saat önce çıkarmanız gerekir.
  • Keki yapmaya başlamadan önce malzemelerin hepsini tezgâhın üzerine hazırlamalı, keki pişireceğiniz kalıbı bile yağlamalısınız. Tüm hazırlıklar bitince, kek hamurunu beklemeden ısınan fırına atmalısınız.
  • Kek hamuruna ilk olarak yumurtaları çırpmakla başlamalı, karışım köpürünce içine toz şekeri koyarak hızlı çırpmaya devam etmelisiniz. Bu yolu takip ettiğinizde kekiniz hak ettiği gibi kabarır.
  • Kekinizin daha iyi kabarması için, hamuru hazırlarken içine 1-2 damla limon suyu koyun. İsterseniz limon kabuğu rendesi de tercih edilebilir. Çünkü kek hamurunda kullanacağınız kabartma tozu limonun asidik etkisiyle hamuru daha iyi kabartacaktır.
  • Eğer kekin içine koyacağınız un, kabartma tozu gibi kuru malzemeleri elerseniz, elde edeceğiniz karışım homojen olacaktır. Ayrıca hangi keki yaparsanız yapın, karışıma un ilave edinceye kadar mikserle çırpmalı, un koyduktan sonra mümkünse tahta kaşıkla karıştırmaya devam etmelisiniz. Hanımlar genellikle kek hamurunu sonuna kadar mikserle çırpmakta ve kekin serbestçe kabarmasına engel olmaktadır.
  • Kek hamurunun içine meyve ilavesi yapılacaksa, mutlaka meyvelerin kuru olmasına dikkat etmelisiniz. Eğer meyveler ıslak olursa, kurulamalı ya da una bulayarak kullanmalısınız.
  • Normalde kek yaparken süt ve yoğurt kullanılabilir. Ancak ıslak kek yapımında her zaman sütü tercih etmelisiniz.
  • Keki fırının alt katında pişirirseniz, daha güzel piştiğini göreceksiniz. Pişerken ilk 20 dakikada fırını açmamalısınız. Bu sadece kabaran kekin çökmesine neden olur. Ayrıca keki fırından almadan 5-10 dakika evvel ısıyı 150 dereceye düşürün. Bu sayede kekin iç kısmı tam pişecektir.
  • Kek kalıbını seçerken derin ve büyük olanları tercih etmeyin. Hazırlayacağınız kek hamuru miktarına uygun boydaki kalıpları kullanın.
  • Kek piştikten sonra hemen fırından çıkarmayın. Biraz fırının kapağını açarak orada soğumasına izin verin. Bu sayede kekin kabuğu sertleşmez. Islak kek yapımında kekin kabuğunun yumuşak olması gerekir. Ayrıca kekin parçalanmaması içinde, kek kalıbından kek soğuduktan sonra çıkarın.
Kekin fırında pişme süresi yaklaşık 40 dakika kadardır. Buna kullandığınız fırının özellikleri de etki eder. Ancak kekin tam piştiğini anlamak için, kürdan testi yapabilirsiniz. Fırından alırken kürdanı keke batırarak, temiz olduğunu kontrol edersiniz. Piştiyse keki fırından alabilirsiniz. Şimdi ıslak kek tarifini birlikte hazırlamaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Islak kek için gerekli malzemeler
  • 2 su bardağı un
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 paket margarin
  • 2 su bardağı süt
  • 4 adet oda sıcaklığında yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
Sos için gerekenler
  • 1 çorba kaşığı un
  • 2 su bardağı su
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • 8 çorba kaşığı toz şeker
  • 2 adet yumurta sarısı
  • Üzerine dökmek için pudra şekeri
Islak kek nasıl yapılır?

Hazırladığımız ıslak kek kakaolu olacak. Çünkü herkesin en fazla sevdiği kakaolu olanıdır. Bütün malzemeleri hazırladıktan sonra, önce yumurtaları iyice çırpalım. İyice köpürttükten sonra içine toz şekeri atalım. Bu sırada mikserle malzemeleri çırpmaya devam edelim. Öncede belirttiğimiz gibi tüm malzemeler oda sıcaklığında olsun.

Sütle birlikte eritilmiş margarini ayrı bir kâsede karıştıralım. Bunları çırptığımız yumurtalı karışıma ilave edelim. Mikserle çırparak hepsini homojen şekilde karıştıralım. Başka kapta karıştırdığımız unu, kabartma tozu ve vanilyayı da ilave ederek, karıştırmaya tahta kaşıkla devam edelim. Bu sırada fırını 175 derecede ısıtmaya başlayalım. Kek hamurunu yağladığımız kalıba dökelim. Hafifçe kalıbı sallayarak, kabarcıkların sönmemesini sağlayalım. Fırın kızdıysa hemen ıslak kek hamurunu kalıpla fırına koyalım ve pişmeye başlasın.

Bu arada ıslak kekin sosunu hazırlamaya başlayabiliriz. Kâsenin içinde yumurta sarılarını, toz şekeri, un ve kakaoyu çırpmaya başlayın. İçine suyunu azar azar koyarak, karıştırmaya devam edin. Daha sonra bunu ocakta orta ateşte koyulaşana kadar pişirin. Kek fırından çıkarılınca, sosu ılık olarak kekin üstüne gezdirerek dökün. Islak kek soğuduktan sonra pudra şekerini üzerine serpin. Sevdiklerinize dilimleyerek, ıslak kek ikramını yapabilirsiniz. Çayla birlikte mükemmel bir sunum olacaktır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kek Pişirmenin Püf Noktaları

Kek Pişirmenin Püf Noktaları

Kap Kek Tarifi ve Malzemeleri

Kap Kek Tarifi ve Malzemeleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Damla Çikolatalı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Damla Çikolatalı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Mikro Dalgada Kek Tarifi ve Malzemeleri

Mikro Dalgada Kek Tarifi ve Malzemeleri

İki Renkli Kek Tarifi ve Malzemeleri

İki Renkli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Cheese Kek Tarifi ve Malzemeleri

Cheese Kek Tarifi ve Malzemeleri

Pirinç Unlu Kek Tarifi ve Malzemeleri

Pirinç Unlu Kek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yaş Kek Tarifi ve Malzemeleri

Yaş Kek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Meyveli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Meyveli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sütlü Kek Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Kek Tarifi ve Malzemeleri

Borcamda Kek Tarifi ve Malzemeleri

Borcamda Kek Tarifi ve Malzemeleri

İncirli Kek Tarifi ve Malzemeleri

İncirli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Dereotlu Kek Tarifi ve Malzemeleri

Dereotlu Kek Tarifi ve Malzemeleri

Mozaik Kek Tarifi ve Malzemeleri

Mozaik Kek Tarifi ve Malzemeleri

Reçelli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Reçelli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Kepekli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Kepekli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Şerbetli Haşhaşlı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Şerbetli Haşhaşlı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Sade Kek Tarifi ve Malzemeleri

Sade Kek Tarifi ve Malzemeleri

Vanilyalı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Vanilyalı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Lokumlu Kek Tarifi ve Malzemeleri

Lokumlu Kek Tarifi ve Malzemeleri

Pratik Kek Tarifleri ve Malzemeleri

Pratik Kek Tarifleri ve Malzemeleri

Portakallı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Portakallı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Elmalı Tarçınlı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Elmalı Tarçınlı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Hindistan Cevizli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Hindistan Cevizli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Cupcake Tarifi ve Malzemeleri

Cupcake Tarifi ve Malzemeleri

Karamelli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Karamelli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Şeftalili Kek Tarifi ve Malzemeleri

Şeftalili Kek Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Tuzlu Kek Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Tuzlu Kek Tarifi ve Malzemeleri

Jöleli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Jöleli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Krem Şantili Islak Kek Tarifi ve Malzemeleri

Krem Şantili Islak Kek Tarifi ve Malzemeleri

Bayat Kek Nasıl Değerlendirilir

Bayat Kek Nasıl Değerlendirilir

Kakaolu Cevizli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Kakaolu Cevizli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Kek Kurabiyesi Tarifi ve Malzemeleri

Kek Kurabiyesi Tarifi ve Malzemeleri

Çiz Kek Tarifi ve Malzemeleri

Çiz Kek Tarifi ve Malzemeleri

Ev Pastası Tarifi ve Malzemeleri

Ev Pastası Tarifi ve Malzemeleri

Sulu Kek Tarifi ve Malzemeleri

Sulu Kek Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Kek Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Kek Tarifi ve Malzemeleri