Çikolata Soslu Islak KekÇikolata soslu ıslak kek, herkesin beğenisini kazanan ve çikolata severlerin vazgeçemeyeceği bir lezzettir. Özellikle kahve saatlerinde kahve ile buluşturulduğunda lezzet bakımından daha hoş olacaktır. Çikolata Soslu Islak Kek Malzemeleri
Çikolatalı Islak Kek Sosu İçin
Çikolatalı Islak Kek Nasıl Yapılır?Çikolata soslu ıslak kek yapımına tereyağını bir tavaya alarak başlıyoruz. Tereyağının üzerine kakaoyu ve 1 su bardağı suyu ilave ederek karıştırmaya başlıyoruz. Tereyağı eriyene kadar kısık ocakta karıştırıyoruz. Karışım kaynamadan hemen ocaktan alıyoruz. Yumurtaları derin bir kabın içine kırıyoruz ve toz şeker ilave ederek çırpmaya başlıyoruz. Yumurtanın rengi açıldığında çırpma işlemine son veriyoruz. Tereyağlı karışımı yumurtaların üzerine ilave ederek hızlı bir şekilde karıştırıyoruz. (Tereyağlı karışımın mutlaka ılık olması gerekir. Aksi halde yumurtalar pişebilir.) İyice karıştığından emin olduktan sonra vanilya ve kremamızı da karışıma ilave edip tekrar çırpıyoruz. Son aşamada kabartma tozu ve unumuzu eleyerek karışıma döküyoruz ve homojen bir şekilde tahta kaşık yardımıyla karıştırıyoruz. Kekimizi pişireceğimiz kalıbımızı ya da tepsimizi katı yağ ile yağlayarak üzerine un serpiyoruz. Fazla unu silkeledikten sonra hazırladığımız kek hamurumuzu kalıba dökerek düzgün bir şekilde yayıyoruz. Kekimizi önceden ısıttığımız 175 derecelik fırında yaklaşık 35-40 dakika kadar pişiriyoruz. Kekimizi fırından alarak soğumaya bırakıyoruz. Bu arada kekimizin üzerine dökeceğimiz çikolata sosunu hazırlamaya başlayalım. Çikolatayı ufak bir tavaya alarak, üzerine sütümüzü ilave edelim. Kısık ocakta çikolatamız eriyinceye kadar karıştıralım. Sosumuz hazır olduktan sonra, soğumaya bıraktığımız kekimizi kalıptan dikkatlice çıkaralım. Servis tabağına aldığımız kekin üzerine hazırladığımız çikolatalı sosu tamamen kaplayacak şekilde dökelim. Kekimiz artık servis için hazır. Afiyet olsun. |
Bu tarifi denemek istiyorum ama tereyağının üzerine eklediğimiz su neden kaynamamalı? Bu durum kekin yapısını nasıl etkiler?
Cevap yazMerhaba Çelikyay,
Tereyağının üzerine eklenen suyun kaynamaması, tereyağının yapısının bozulmaması için önemlidir. Kaynar su, tereyağını fazla eritebilir ve bu da kekin dokusunu olumsuz etkileyebilir. Tereyağının kontrollü bir şekilde erimesi, kekin daha yumuşak ve homojen bir yapıya sahip olmasını sağlar. Umarım tarifinizi denerken bu bilgi işinize yarar! Afiyet olsun!
Sevgiler,
Asistanınız