Şerbetli Haşhaşlı KekŞerbetli Haşhaşlı Kek, son zamanlarda keşfedilen ve oldukça beğenilen bir tatlı türüdür. Tatlı sevenler için önerilebilir. İçerisinde kullanılan haşhaş sayesinde hem lezzetli hem de ilginç bir tatlı seçeneğidir. Yemeklerden sonra tüketilebileceği gibi ara öğünlerde de tercih edilebilir. Kan şekeri düşenler için iyi bir seçenek olmasının yanı sıra çocuklar için de doyurucu bir tatlı alternatifi sunar. Yaz kış demeden tüketilebilecek lezzetli bir tatlıdır. Üzerinde krem şanti de kullanılabilir. Krem şantili yapılırsa buzdolabında saklanmalıdır. Buzdolabı dışında saklama koşulları uygun olursa 2 gün bozulmadan muhafaza edilebilir. Buzdolabında saklanacaksa kapaklı bir kap tercih edilmelidir. Şerbetli Haşhaşlı Kekin Besin Değeri
Şerbetli Haşhaşlı Kek Malzemeleri
Şerbeti İçin
Şerbetli Haşhaşlı Kek Nasıl Yapılır?Şerbetli Haşhaşlı Kekin hazırlanışına öncelikle şerbetten başlanmalıdır. Şerbetin soğuk, tatlının ise sıcak olması gerekmektedir. Derin bir tencere içerisine su ve toz şeker konulur. Orta ateşte 15 dakika kaynatılır. Şerbetin ocaktan alınmasına yakın içerisine birkaç damla limon sıkılmalıdır. Pişmiş olan şerbet soğuması için serin bir ortama alınır. Derin bir kabın içerisine yumurtalar ve toz şeker konulur. Mikser yardımı ile şeker eriyene kadar çırpılır. Çırpma işlemi en az 5 dakika sürmelidir. Çırpma kabının içerisine sıvı yağ ve yoğurt ilave edilir. Bu esnada çırpma işlemi aralıksız sürdürülmelidir. Kabın içerisine irmik ve haşhaş ilave edilir. Son olarak un, kabartma tozu ve vanilya eklenir. Çırpma işleminin sonlandırılmasından önce lezzet ve güzel koku sağlanması için limon kabuğu rendelenebilir. Tatlının pişirileceği fırın kabı yapışmaz özelliği taşımalı veya cam bir kap olmalıdır. Yağlı kâğıt kullanılamayacağı için fırın kabı margarin ile iyice yağlanmalıdır. Bu sayede tatlı tepsiye yapışmayacak, servis esnasında sorunlar yaşanmayacaktır. Fırın kabının içerisine hamur iyice yayılır. Pişmeye hazır olan hamur önceden ısıtılmış olan 180 derece fırına koyulur. Yaklaşık 45 dakika pişirilir. Pişirme işlemi tamamlanmış olan sıcak tatlının üzerine soğuk olan şerbet dökülür. Tatlının şerbeti iyice çekmesinin ardından soğuması için 20 dakika beklenir. Soğuma işlemi tamamlanan tatlı servis için dilimlenir. İstenirse ayni tatlı krem şanti veya dondurma ile servis edilebilir. Görsel açıdan hoş görünüm istenirse, tatlının krem şantisinin üzerine siyah haşhaş serpilerek servisi yapılabilir. Afiyet olsun. |
Şerbeti için kaç bardak su ve şeker kullanmalıyız
Cevap yazAyşe hanım, genellikle şerbet için 2 bardak su ve 1.5 bardak şeker kullanılır. Ancak, damak tadınıza göre şeker miktarını azaltabilir veya arttırabilirsiniz. Afiyet olsun!