Sade Kek Tarifi Sade kek, yumurta, sıvı yağ, toz şeker ve un kullanılarak yapılan bir tatlı kek türüdür. Sade kek tarifine farklı malzemeler eklenerek çeşitli türler de oluşturulabilir. Misafir ikramlarında ve beş çaylarının vazgeçilmezi sade keki her zaman sunabiliriz veya içine herhangi bir şey ekleyerek keki farklı bir hale getirebiliriz. Evde hazırlayacağımız kek ile çocuklarımıza hem daha besleyici hem de güvenilir bir atıştırmalık sunmuş oluruz. Böylece çocuklara evde yapılan doğal yiyecek ve tatlıların önemi ve lezzetini daha iyi anlatırız. İçine koyduğumuz yumurtadaki protein ve yoğurttaki kalsiyum sayesinde büyüme ve gelişmeye katkı sağlamış oluruz. Sıvı yağ ve toz şeker ile de enerji verebiliriz. Kek sadece çocuklar ve misafirler için değil, aynı zamanda tüm ev halkı ve diyet yapanlar için de uygun bir tatlı türüdür. Ancak kilo problemi olanlar için yerken aşırıya kaçmamakta fayda vardır. Kek yaparken toz şeker yerine tatlandırıcı, beyaz un yerine de kepekli un kullanarak diyet yapanlar için doyurucu ve daha düşük kalorili bir kek yapmış oluruz. Ortalama büyüklükteki bir porsiyon kek yaklaşık 431 kalori değerine sahiptir. Sade Kek Malzemeleri
Sade Kek Nasıl Yapılır? Kek yaparken kullanılacak yumurtalar önceden buzdolabından çıkarılıp, oda sıcaklığında bekletilmelidir. Çünkü yumurtaları soğuk olarak kullanırsak kek fazla kabarmaz. Derin ve geniş bir karıştırma kabının içerisine yumurtalar kırılır ve üzerine toz şeker eklenir. Mikser veya bir çırpma teli ile iyice çırpılır. Toz şeker eriyip, yumurtalar köpük köpük olunca, içine sıvı yağ ile yoğurt ilave edilir. Yoğurt ile sıvı yağ da bir süre daha çırpılarak karıştırılır. Ayrı bir kap içerisine un, vanilya ve kabartma tozu elenir. Un elendiği zaman havalanır ve kek daha güzel kabarır. Un yavaş yavaş kekin içine eklenerek topaklanma olmadan bir taraftan da karıştırılır. Kek hamurundaki bütün malzeme iyice karışınca hazır olur. Kabartma tozu un ile elenmeden atılır ve iyice karışmazsa kek eşit şekilde kabarmaz, bir taraf kabarıp diğer taraf çökkün kalır. Kek kalıbı margarin ile yağlanır ve üzerine hafifçe un serpilir. Kek hamuru kalıba dökülüp, el ile kalıp sallanarak kekin yayılması sağlanır. Kek her zaman önceden ısıtılmış fırına koyularak pişirilmelidir. Soğuk fırına koyulur ve ısınması tepsi içeride iken beklenirse kek iyi kabarmaz. Kek fırına koyulduktan sonraki sıcaklık 180 derece yeterlidir. Kek fırında iken asla fırının kapağını açmamamız gerekir. Çünkü fırının kapağını açarsak kabarmış olan kek birden çöker ve söner. Fırının sıcaklık derecesi ayarlanamıyorsa fırın ısıtılıp çok hararet yapınca ara sıra kapatılıp tekrar açılarak orta derece elde edilmeye çalışılmalıdır. Ama asla fırının kapağını açmamamız gerekir. Fırının dışından bakarak kızardığına bakabiliriz. Yaklaşık olarak yarım saat sonra kekin üzeri kızarıp, pişmiş olur. Kekin piştiğini anlamak için kürdan batırıp, kürdanın hamurlu veya kuru çıkmasına bakılır. Kürdan ıslak ise kek pişmemiş olur ve yine fırına koymak gerekir. Eğer kürdan kuru ise pişmiş demektir. Keki fırından çıkarabiliriz. Sade kek pişince fırından çıkarılıp ters çevrilerek bir süre soğuması beklenir. Sade kek soğuyunca kalıptan çıkarılır. Kalıptan çıkarılan sade kek servis yapılacağı zaman dilimlenir ve isteğe göre üzerine pudra şekeri serpilir. Afiyet olsun. |