Islak Kek



Islak kek, tabiri kekin genellikle çikolata sosuyla buluşturulması sonucunda ortaya çıkar. Kekin üstüne dökülen soslar çeşitlilik gösterebilir. Ancak ıslak kek dendiği zaman herkesin aklına ilk gelen çikolata sosudur. Bu tarif hem kek zevkinizi, hem de pasta zevkinizi almanızı sağlar. Fakat kekin kıvamını tam olarak yakalamanız şarttır. Bu nedenle ıslak kek yapacaklar bazı detaylara dikkat etmelidir. Bunlara uyarsanız pişireceğiniz ıslak kekin talipleri çok olur.

Islak kek yaparken dikkat edilmesi gerekenler
  • Diğer kekler gibi kullanacağınız malzemeler oda sıcaklığında olmalı. Eğer buna dikkat etmezseniz kek istediğiniz gibi kabarmaz. Kullanacağınız malzemeleri buzdolabından 1-2 saat önce çıkarmanız gerekir.
  • Keki yapmaya başlamadan önce malzemelerin hepsini tezgahın üzerine hazırlamalı, keki pişireceğiniz kalıbı bile yağlamalısınız. Tüm hazırlıklar bitince, kek hamurunu beklemeden ısınan fırına atmalısınız.
  • Kek hamuruna ilk olarak yumurtaları çırpmakla başlamalı, karışım köpürünce içine toz şekeri koyarak hızlı çırpmaya devam etmelisiniz. Bu yolu takip ettiğinizde kekiniz hak ettiği gibi kabarır.
  • kekinizin daha iyi kabarması için, hamuru hazırlarken içine 1-2 damla limon suyu koyun. İsterseniz limon kabuğu rendesi de tercih edilebilir. Çünkü kek hamurunda kullanacağınız kabartma tozu limonun asidik etkisiyle hamuru daha iyi kabartacaktır.
  • Eğer kekin içine koyacağınız un, kabartma tozu gibi kuru malzemeleri elerseniz, elde edeceğiniz karışım homojen olacaktır. Ayrıca hangi keki yaparsanız yapın, karışıma un ilave edinceye kadar mikserle çırpmalı, un koyduktan sonra mümkünse tahta kaşıkla karıştırmaya devam etmelisiniz. Hanımlar genellikle kek hamurunu sonuna kadar mikserle çırpmakta ve kekin serbestçe kabarmasına engel olmaktadır.
  • Kek hamurunun içine meyve ilavesi yapılacaksa, mutlaka meyvelerin kuru olmasına dikkat etmelisiniz. Eğer meyveler ıslak olursa, kurulamalı ya da una bulayarak kullanmalısınız.
  • Normalde kek yaparken süt ve yoğurt kullanılabilir. Ancak ıslak kek yapımında her zaman sütü tercih etmelisiniz.
  • Keki fırının alt katında pişirirseniz, daha güzel piştiğini göreceksiniz. Pişerken ilk 20 dakikada fırını açmamalısınız. Bu sadece kabaran kekin çökmesine neden olur. Ayrıca keki fırından almadan 5-10 dakika evvel ısıyı 150 dereceye düşürün. Bu sayede kekin iç kısmı tam pişecektir.
  • Kek kalıbını seçerken derin ve büyük olanları tercih etmeyin. Hazırlayacağınız kek hamuru miktarına uygun boydaki kalıpları kullanın.
  • Kek piştikten sonra hemen fırından çıkarmayın. Biraz fırının kapağını açarak orada soğumasına izin verin.
    Islak Kek

    Bu sayede kekin kabuğu sertleşmez. Islak kek yapımında kekin kabuğunun yumuşak olması gerekir. Ayrıca kekin parçalanmaması içinde, kek kalıbından kek soğuduktan sonra çıkarın.
Kekin fırında pişme süresi yaklaşık 40 dakika kadardır. Buna kullandığınız fırının özellikleri de etki eder. Ancak kekin tam piştiğini anlamak için, kürdan testi yapabilirsiniz. Fırından alırken kürdanı keke batırarak, temiz olduğunu kontrol edersiniz. Piştiyse keki fırından alabilirsiniz. Şimdi ıslak kek tarifini birlikte hazırlamaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Islak kek için gerekli malzemeler
  • 2 su bardağı un
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 paket margarin
  • 2 su bardağı süt
  • 4 adet oda sıcaklığında yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
Sos için gerekenler
  • 1 çorba kaşığı un
  • 2 su bardağı su
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • 8 çorba kaşığı toz şeker
  • 2 adet yumurta sarısı
  • Üzerine dökmek için pudra şekeri
Islak kek yapılışı

Hazırladığımız ıslak kek kakaolu olacak. Çünkü herkesin en fazla sevdiği kakaolu olanıdır. Bütün malzemeleri hazırladıktan sonra, önce yumurtaları iyice çırpalım. İyice köpürttükten sonra içine toz şekeri atalım. Bu sırada mikserle malzemeleri çırpmaya devam edelim. Öncede belirttiğimiz gibi tüm malzemeler oda sıcaklığında olsun.

Sütle birlikte eritilmiş margarini ayrı bir kasede karıştıralım. Bunları çırptığımız yumurtalı karışıma ilave edelim. Mikserle çırparak hepsini homojen şekilde karıştıralım. Başka kapta karıştırdığımız unu, kabartma tozu ve vanilyayı da ilave ederek, karıştırmaya tahta kaşıkla devam edelim. Bu sırada fırını 175 derecede ısıtmaya başlayalım. Kek hamurunu yağladığımız kalıba dökelim. Hafifçe kalıbı sallayarak, kabarcıkların sönmemesini sağlayalım. Fırın kızdıysa hemen ıslak kek hamurunu kalıpla fırına koyalım ve pişmeye başlasın.

Bu arada ıslak kekin sosunu hazırlamaya başlayabiliriz. Kasenin içinde yumurta sarılarını, toz şekeri, un ve kakaoyu çırpmaya başlayın. İçine suyunu azar azar koyarak, karıştırmaya devam edin. Daha sonra bunu ocakta orta ateşte koyulaşana kadar pişirin. Kek fırından çıkarılınca, sosu ılık olarak kekin üstüne gezdirerek dökün. Islak kek soğuduktan sonra pudra şekerini üzerine serpin. Sevdiklerinize dilimleyerek, ıslak kek ikramını yapabilirsiniz. Çayla birlikte mükemmel bir sunum olacaktır.

Afiyet olsun.

Yayınlanma Tarihi : 18.04.2016 17:19:27





Islak Kek Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

0 Yorum Yapılmış "Islak Kek"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Pankek

Pankek; Hamurgiller gurubundan olan pankek oldukça renkli ve yemek için merak uyandırsın bir tariftir. Pankeki bir sabah kalvatısın da reçel, bal gibi tatlı kahvaltılıklarla buluşturup öyle tüketebilirsiniz. İsterseniz de kivi, mu...

Elmalı Dilimli Kek

Elmalı dilimli kek, kek denilince akla ilk gelen misafire yapılan çeşitli, güzel, yapılan kekler gelir akla severek yapıp servis edilen kekler. Kek ve pasta türlerini sevmeyen yoktur. Bunların yanı sıra en güzel sohbetler çayla ve...

Limonlu Haşhaşlı Kek

Limonlu Haşhaşlı Kek; Bu tarifimizde haşhaş kullandığımız için sizlere biraz değişik gelebilir. Fakat yedikten sonra ne kadar lezzetli olduğunu göreceksiniz. Limonla hazırladığımız sos ise bambaşka bir lezzet katacaktır. Şimdi siz...

Lokumlu Kek

Lokumlu Kek, Kakao ve hindistan cevizin birleşmesiyle oluşan çok lezzetli bir kek türüdür. Kadınlar arası gün, okulda kermeslerde, doğum günleri gibi yemek davetlerinde tercih edilir.  Yapımı biraz zahmetli olsa da tadı çok lezzet...

Cupcake Tarifi

Cupcake Tarifi, Kek yapılması zor fakat yenmesi çok keyiflidir. Kek Türk mutfağının olmazsa olmazıdır. Akşam çayının yanında veya misafirlerimiz geldiğinde ikram etmek için genellikle yaptığımız bir çeşittir. Fakat insanlar sürekl...

Fincan Kek

Fincan kek, Pasta yapmayı da, yemeyi de bence sevmeyen yokturdur. Helede çikolatalı bir keke yada pastaya en azından bence kimse hayır diyemez. Ve mutlaka bir dilim yemek isteriz. Diyet yaparken bile bizleri en çok zorlayan şey pa...

Trileçe

Trileçe, menşei arnavutluklara ait olduğu iddia edilir. Aslın da Meksika da Tres Leches ismi ile bilinen bu balkan tatlısı 1950'lerin ortasından beri bilinip yapılan bir tatlıdır. Güzel yurdumuz olan Türkiye de ise 2013 yılında ta...

Cup Cake

Cup cake, görsellik açısından herkesin beğenisi toplayan ve lezzeti ile de bir çok kişinin favori lezzetleri arasına bir kek türüdür. Cup cake, Amerika da sıklıkla yapılan bir tarif olup ülkemizde de son günler de adını duyurma...

Havuçlu Cevizli Kek

Havuçlu cevizli kek, Ülkemizde ve dünyada belirli alanlarda ve önemli miktarlarda üretilen, tüketilen havuç, bir besin kaynağıdır. Havucun bir kaç çeşidini bulmak mümkündür. Bunlar; kırmızı havuç, siyah havuç, beyaz havuç ve turun...

Alman Pastası

Alman Pastası, kekin başka bir türü olan alman pastası arasına hazırlanan krema ve üzerine dökülen çikolata sos döküldüğünde hem gözünüze hem de damak tadınıza hitap etmektedir. Alman pastasının yapımında sadece dikkat edilmesi ge...












#



Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası |RSS Kaynağı| Yardım Forumları

Kek Tarifleri, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

DMCA.com

Temmuz - 2018