Haşhaşlı Kek



Haşhaşlı kek, en çok Afyon sonrasında  Uşak, Kütahya, Isparta ve Antalya gibi bölgelerde çokça yetiştirilen bitkinin öğütülmüş haliyle yapılan bir kek çeşididir. Artvin Şavşat Balıklı Köyü Yaylası'nda hiç uğraş vermeden yetişmekte olan, uykucu haşhaş, Afyon çiçeği olarak anılan ve gelincikler familyasından olan Haşhaşın, üretim ve yayılışı Doğu Akdeniz'den çıkmakta olup, günümüz imkânlarınca aktarlardan, marketlerden rahatlıkta satın alınabilmektedir. Morfin, papa verin, kodein, tebain gibi maddeleri narkotik maddeleri içermesi sebebiyle üretimi titizlikle takip edilmektedir. Botanik yapısı ise; yaprakları yumurta şeklinde olup, kenarları derin dişli ve mavimsi yeşil veya gri rengindedir. Yetiştiği bölgeye göre uzunluğundaki metrede fark gösteren haşhaş, yukarı doğru çatallaşır ve uzun bir sap üzerinde çiçek açtığında düzgün bir hal alır. Tabana doğru iki adet yarığı bulunan bitkinin, çiçek açınca bu yaprakları dökülür. Çiçeklerinin solup dökülmesiyle ortadaki göbek fıçı şeklini alır. Kapsüllerinden beyaz bir sıvı akmasının ardından  bir gün sonra bu sıvı esmer bir hal alır ve yapışkan madde haline gelir. Buna Afyon(Opium) denmektedir. 

Normal hayatta tükettiğimiz simit, poğaça, börek gibi unlu mamullerin süslenmesinde de  haşhaş bitkisinin öğütülmüş halinden yararlanılmaktadır. Kapsül şeklinde bulunan haşhaş, içeriğinde birçok tohum bulundurmaktadır. Yetiştirilme sürecinde haşhaşın tohumları çiftçiler tarafından bir miktarı saklanarak, diğer hasat zamanı üretiminde verim sağlamaktadır. Yazları sıcak ve kurak, kışları az yağış alan bölgelerde çok şart aramadan kolayca üretebilinen ve bereketli bir bitki olan haşhaş, en çok tıp alanında kullanılmakta olup, %90 üretim alanı Tıp alanı içindir. Tıp ilaçlarının üretiminde; özellikle ağrı ve sancıları gidermede ve  ishal giderici olarak kullanılmaktadır. Tedavi şeklinde ise; mesane iltihabında, sıraca hastalığında, kabızlık ve raşitizmde kullanılmaktadır. Ülkemiz Hintlerden sonra 2. sırada haşhaş üretiminde yer alarak en büyük ihracatı gerçekleştirmiş bulunmaktadır.  Bünyesinde çok fazla tohum bulunduran haşhaş, yağı çıkarıldıktan  sonra da  küspesi, hayvanların yemlerinde değerlendirilmektedir. Hayvanın yemlerine katıldığında süt arttırıcı özelliği ile de fayda sağlamaktadır. 

Keklerde, kurabiyelerde kullanılan haşhaş bitkisi öğütülmüş olduğundan herhangi bir sakıncası olmadığını belirtmekte fayda bulunmaktadır. İhracatın gözdesi ve tıp alanındaki yararlarıyla meşhur haşhaşın, yiyecek alanlarında kullanımına örnek olan Haşhaşlı Kek'in malzemelerini kolayca temin edebilir, misafirlerinize bu değişik lezzeti tatma şansını verebilirsiniz. Pişme süresinin diğer kek türlerinden uzun olması zahmet gerektirse de, lezzeti karşısında zahmetini göze alamayacağınız muhteşem lezzeti kaçırmamalısınız. Şerbetli olarak hazırlanan bir tatlı çeşidi olması sebebiyle, diyabet ve şeker hastalarının dikkatle tüketmesi tavsiye edilmektedir.

Haşhaşlı Kek

Piyasada kuru ya da yaş olarak satılan haşhaşı, kullanım süresine kadar buzdolabında temin etmeniz tavsiye edilmektedir.

Haşhaşlı Kek'in Malzemeleri 10-12 Kişilik

  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı haşhaş(öğütülmüş)
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Şerbeti İçin;
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su

Kreması için;

  • 1 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 3 yemek kaşığı şeker

Üzerini süslemek için;

  • 1 paket krem şanti
  • 1 su bardağı süt

Haşhaşlı Kek'in Yapılışı

Şerbetini kekin üzerine dökeceğinizden önceden hazırlayarak soğumasını beklemeniz gerekmektedir. Su ve şekeri birkaç damla limon suyu sıkarak kaynatın. Fazla yakmamalısınız zira tadı acılaşacaktır. Şerbeti yeteri miktarda kaynattıktan sonra oda sıcaklığında  soğumaya bırakın.

Kuru malzemeleri elekten geçerek karışıma katmanız kekin kabarık olmasını sağlayacaktır. Derin bir karıştırma kabında un, irmik, haşhaş, vanilya ve kabartma tozunu karıştırın. Ayrı bir karıştırma kabında yumurta ve şekeri mikser yardımıyla iyice köpürünceye kadar çırpın. Sıvı yağı da ilave edip 1-2 dakika daha karıştırın. Kuru malzemeleri  de yağlı karışıma da ilave ederek, mikser yardımıyla birkaç dakika daha çırpın.

Önceden yağladığınız kek kalıbına hazırladığınız karışımı dökün. Spatula yardımıyla her tarafa yayılacak şekilde malzemeyi dökmeniz, karışımda fazla havanın birikmemesine neden olacaktır. Tezgâha 3 kere vurarak hava kabarcıklarının sönmesini sağladığınız malzemelerin olduğu kek kalıbını, önceden ısıtılmış fırında 175 derecede 30-35 dakika kadar pişirin. İlk 20 dakikada fırının kapağını açmayın. Bu fırının içindeki havanın soğumayarak kekin kabarık olmasını sağlayacaktır. Çatal yardımıyla malzemenin bulaşmadığında kekiniz pişmiş demektir.  Sıcak olarak çıkarttığınız kekin üzerine önceden kaynatıp soğuttuğunuz şerbeti dökün. Kekin hamurlaşmaması için şerbetin ısısına özellikle dikkat etmeniz gerekmektedir. 10-15 dakika kadar kekin şerbeti iyice emmesi için bekletin.

Bu bekleme esnasında krema malzemeleri olan un, süt, nişasta ve şekeri sırayla sos tenceresinde kaynatarak pişirin. Ancak unu topaklanmaması için karışıma en son ilave ederek karıştırın. Ve soğumaya bırakın. Diğer yandan kremşanti ve sütü mikser yardımıyla çırpın ve buzdolabında 10 dakika kadar bekleterek donmasını sağlayın. Krema soğuyunca donan kremşantiyle birlikte mikser ile çırparak ikisinin karışmasını sağlayın ve şerbeti emmiş olan kekin üzerine dökün. 2-3 saat dolapta bekleterek servis yapabilirsiniz.

Afiyet Olsun.

Yayınlanma Tarihi : 16.02.2014 22:34:46





Haşhaşlı Kek Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

0 Yorum Yapılmış "Haşhaşlı Kek"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Zeytinli Kek

Zeytinli kek, diğer keklerden farklı olarak iç malzeme olarak zeytinin kullanıldığı yer yörede yapılan genelde çay ile tüketilen bir hamur işi çeşididir. Diğer keklerde olduğu gibi zeytinli kekte un, şeker ve yumurta karışımı yapı...

Lorlu Kek

Lorlu kek; Biz bayanların en çok kullandığı yöntemlerden bir tanesi de evde olan ile yapılan kek ve tatlı türleridir. Tıpkı yemeklerde olduğu gibi. O yüzdende bugün tarifini vereceğimiz kek de bunlardan bir tanesidir. Evdeki olan...

Elmalı Dilimli Kek

Elmalı dilimli kek, kek denilince akla ilk gelen misafire yapılan çeşitli, güzel, yapılan kekler gelir akla severek yapıp servis edilen kekler. Kek ve pasta türlerini sevmeyen yoktur. Bunların yanı sıra en güzel sohbetler çayla ve...

Boncuk Pasta

Boncuk Pasta, son dönemlerde moda haline gelen çocukların doğum günlerinde artık anneler hazır pasta almak yerine kendi çabaları ile pasta süslemeleri yaparak tercih edebilecekleri modeller arasındadır. Üzerinde rengarenk görün...

Havuçlu Portakallı Kek

Havuçlu Portakallı Kek, kış ayların en fazla tercih edilen ve her evde kolaylıkla bulunabilecek malzemelerle hazırlanmasının yanı sıra hem leziz hem de besleyici özelliklere sahip kek çeşitleri arasında bulunmaktadır. Pastane veya...

Cevizli Tarçınlı Kurabiye

Cevizli Tarçınlı Kurabiye; Çay saatlerinin vazgeçilmez lezzeti olan kurabiyenin, neredeyse her çeşidi denenmiştir. Çok şekerli sevmeyenler için, daha önce bir çok kez yapmış olduğum cevizli tarçınlı kurabiye tarifini sizinle de pa...

Gül Tatlısı

Gül Tatlısı; Değerli arkadaşlar sizlere vereceğim bu tarifim çok zor olmamakla beraber oldukça gösterişli ve lezzetlidir. Akşam yemekten sonra canınız tatlı istediği zaman kolaylıkla yapabilirsiniz. Önemli olan şerbetin kıvamını t...

Limonlu Haşhaşlı Kek

Limonlu Haşhaşlı Kek; Bu tarifimizde haşhaş kullandığımız için sizlere biraz değişik gelebilir. Fakat yedikten sonra ne kadar lezzetli olduğunu göreceksiniz. Limonla hazırladığımız sos ise bambaşka bir lezzet katacaktır. Şimdi siz...

Trileçe

Trileçe, menşei arnavutluklara ait olduğu iddia edilir. Aslın da Meksika da Tres Leches ismi ile bilinen bu balkan tatlısı 1950'lerin ortasından beri bilinip yapılan bir tatlıdır. Güzel yurdumuz olan Türkiye de ise 2013 yılında ta...

Islak Kek

Islak kek, tabiri kekin genellikle çikolata sosuyla buluşturulması sonucunda ortaya çıkar. Kekin üstüne dökülen soslar çeşitlilik gösterebilir. Ancak ıslak kek dendiği zaman herkesin aklına ilk gelen çikolata sosudur. Bu tarif hem...












#



Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası |RSS Kaynağı| Yardım Forumları

Kek Tarifleri, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

DMCA.com

Ağustos - 2017